NOKIA (NOK $6,32)

Podle nedávné zprávy server POLITICO je pravděpodobné, že prezident Donald Trump podepíše nařízení, které zakazuje používání čínských telekomunikačních zařízení pro bezdrátové sítě v USA. Předpokládá se, že příkaz bude příští týden podepsán před Mobile World Congress, který je naplánován na 25. až 28. února v Barceloně ve Španělsku.
Motivy  Trumpovy administrativy k vydání směrnice je součástí jejího strategického plánu ochrany Spojených států před vnějšími kybernetickými hrozbami – zejména z Číny. Nařízení uživatelských omezení vychází z obav americké správy o národní bezpečnost a bude se zaměřovat především na čínské telekomunikační zařízení, jako jsou produkty firem Huawei Technologies a ZTE (HK: 0763).
Obavy z národní bezpečnosti jsou dominantou telekomunikačního prostoru
Trumpova administrativa je hluboce znepokojena snahou Číny o sesazení Spojených států z pozice vedoucího vývojáře a dodavatele v oblasti umělé inteligence a high-tech, polovodičů, kvantové výpočetní techniky a různých dalších sektorů řízených digitální technologií.
Ve skutečnosti v roce 2018 americká vláda přijala nabídku AT & T Inc. (NYSE: T) na dodávku smartphonů Huawei. Mezitím Qualcomm Inc. (NASDAQ: QCOM) obdržel zákaz prodeje svých čipsetů Huawei a ZTE kvůli obavám z čínské špionáže Američanů využívajících tyto špičkové produkty. Tento krok je důkazem zuřivě agresivního postoje, který vláda USA přijímá, aby chránila inovativní produkty nové generace amerických technologických gigantů.
Nedávné kroky v USA proti čínským Tech Gigantům
28. ledna tohoto roku podalo americké ministerstvo spravedlnosti obvinění na CFO čínského telekomunikačního operátora Huawei Technology, Meng Wanzhou, která je současně dcerou zakladatele společnosti a prezidenta Ren Zhengfei. Ministerstvo spravedlnosti požádalo o jeji vydání z Kanady poté, co byla zatčena 1. prosince 2018 na základě amerického extradičního výměru. Huawei byl obviněn z porušování amerických sankcí vůči Íránu a v 2014 proběhl soudní spor o ochranu obchodního tajemství, podaného společností T-Mobile US Inc. (NYSE: T) za krádež obchodních tajemství.
24. ledna oznámil americký ministr obchodu Wilbur Ross CNBC, že Spojené státy jsou stále ještě „míle a míle“ daleko od dohody s Čínou.
22. ledna ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow potvrdil, že americká vláda odmítla jednání o plánování obchodu s Čínou na základě neshod o právu duševního vlastnictví.
Hlavním problémem pro Trumpovu administrativu jsou čínské krádeže duševního vlastnictví z amerických společností a jejich re-trade zpět do USA za dumpingové ceny s podporou čínské vlády. Jedná se o ústřední bod obchodního konfliktu mezi dvěma největšími ekonomikami světa.
17. prosince federální státní zástupci ministerstva spravedlnosti podal obvinění na dva čínské hackery za hackování technologií hi-tech firem v USA.
V prosinci 2018 také několik klíčových politicko-ekonomických spojenců Spojených států jako je Japonsko, Spojené království, Kanada, Austrálie a Nový Zéland zakázalo společnosti Huawei Technology prodávat její výrobky v těchto zemích.
Vítězové a poražení
Prezident Trump poskytl dostatečné náznaky, že jeho správa bude mít zvláštní zájem na fungování telekomunikačního průmyslu. Zabezpečení velmi cenných patentů amerických technologických společností vůči čínskému nebezpečí je pro Ameriku nejdůležitější.
Pokud prezident Trump nakonec zakáže čínské zařízení (jeho využívání v amerických bezdrátových sítích), budou primárními vítězi US a EU technologické firmy – výrobci telekomunikačních zařízení, jako jsou LM Ericsson (NASDAQ: ERIC), Nokia (HE: NOKIA) Corp. (NYSE: NOK), Cisco Systems Inc. (NASDAQ: CSCO) a Comtech Telecommunications Corp. (NASDAQ: CMTL).
Na druhou stranu, velcí operátoři v oblasti telekomunikací a technologičtí giganti, jako jsou AT & T, Verizon Communications Inc. (NYSE: VZ), T-Mobile USA, Sprint Corp. (NYSE: S) a Apple Inc. (NASDAQ: AAPL) ztratí nejvíc. Tyto firmy jsou závislé na nízké ceně čínských high-tech zařízení – váže se na ně jejich profitabilita.

NOKIA: daily chart (US non domescil market)

Target: $6,65/7,63 short term
Finanční Ukazatele

Next Earnings Date Apr 25, 2019