Zlato a DXY – 19. 10. 2020

Cena zlata stoupla nad klíčovou úroveň 1 900 USD za unci, což bylo podpořeno očekáváním nového amerického stimulačního balíčku před americkými prezidentskými volbami. Pravděpodobnost nalezení účinné látky proti koronaviru do konce tohoto roku však byla výrazně klesla.
Spotové zlato se v 0845 GMT obchodovalo o 0,62 procenta výše na 1 910,52 USD za unci, přičemž ve středu dosáhlo minima 1 822,43 USD, což je nejnižší hodnota od 8. října. Americké futures na zlato vzrostly o 0,3 procenta na 1 912,70 USD.
V neděli mluvčí sněmovny Nancy Pelosi uvedla, že v administrativě prezidenta Donalda Trumpa přetrvávají rozdíly v rozsahu balíčku pomoci v koronavirové pandemii, ale že je optimistická a vidí šanci na prosazení potřebné legislativy před Dnem voleb.
Poptávka po bezpečném kovu se zvýšila poté, co údaje ukázaly, že čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla mírně pomaleji, než se očekávalo. Oživení čínské ekonomiky se ve třetím čtvrtletí zrychlilo, ale celkový růst hrubého domácího produktu o 4,9 procenta byl pomalejší než střední prognóza 5,2 procenta, což zdůrazňuje pokračující výzvy, kterým čelí čínská ekonomika.
Investoři se také obávají rostoucího počtu případů koronaviru. Celosvětově případy COVID-19 vzrostly poprvé v pátek o více než 400 000, což je rekordní jednodenní nárůst, protože většina Evropy přijala nová omezení k potlačování ohnisek.
Společnost Drugmaker Pfizer Inc. v pátek uvedla, že by mohla být ve Spojených státech připravena vakcína proti koronaviru do konce tohoto roku.
Británie a Evropská unie se pokusí oživit post-brexitové obchodní rozhovory, které se minulý týden dostaly do mrtvého bodu. Britský premiér Boris Johnson řekl podnikům, aby se připravily na brexit bez dohody v případě, že jednání s Evropskou unií nepovedou k dohodě o volném obchodu.
DXY se proti koši měn obchodoval flat na 93,51, když ve čtvrtek dosáhl maxima 93,90 – což je nejvyšší hodnota od 2. října. Výnosy amerických dluhopisů vzrostly, přičemž srovnávací desetiletý výnos se obchodoval na 0,772 procenta a 30letý výnos na 1,565 procenta.
Příspěvek Zlato a DXY – 19. 10. 2020 pochází z I-trader : Novinky ze světa burzy a obchodování