Trendy komodit – úvod

I přes poměrně volatilní rok 2020 ceny komodit obecně zaznamenaly zisk (graf 1). Pouze energetický index začal v roce 2021 níže, než kde začal v roce 2020. Ekonomický propad z druhé vlny a přísnějších opatření v oblasti veřejného zdraví nebyl tak drastický jako loni na jaře. Ekonomické výhledy pro rok 2021 proto zůstávají příznivé, díky očkovacím kampaním a otevíráním ekonomik v příštích čtvrtletích (graf 2). Rychlost distribuce vakcín a jejich účinnost proti novým variantám viru by však mohli omezit potenciální růst cen komodity.
Graf 1 – I přes počáteční šok z pandemie ceny komodit v roce 2020 rostly, Zdroj: Bloomberg
 
Graf 2 – Růst průmyslové produkce je supportem pro cenu komodit, Zdroj: OECD (2021)
 
I když je celosvětová poptávka po ropě stále nižší než před pandemií, poslední vývoj cen ropy způsobil úpravy produkce provedené členy Organizace zemí vyvážejících ropu a jejích spojenců (OPEC +), zejména Saúdské Arábie. Potenciál růstu cen ropy by však mohl být omezený, protože budoucí zrychlení ekonomické aktivity je v ceně již do značné míry obsaženo. Návrat vyšších cen a optimismus ohledně budoucnosti navíc stimulují americký ropný průmysl, který od listopadu ´20 zvyšuje svoji produkci.
Zdá se, že nejistota kolem pandemie COVID-19 mírně klesá, jak ukazuje růst výnosů dluhopisů. Finanční prostředí by proto mohlo být méně příznivé pro drahé kovy, co by bezpečné přístavy a uchovatele hodnot, i když by v roce 2021 mohly jejich ceny zůstat relativně vysoko.
PROGNÓZA
Jak postupují očkovací kampaně a národní ekonomiky se uvolňují z uzavření, měla by poptávka po ropě, zejména v roce 2021, postupně ve druhé polovině roku stoupat. Nabídka by však mohla být omezena, protože velké rezervy přimějí producenty k opatrnosti při zvyšování úrovně produkce, aby zabránili vytváření velkých přebytků. Existuje tedy velká pravděpodobnost mírných deficitů na trhu, dokud se zásoby nevrátí na normální úroveň. Fundamenty jsou příznivé pro růst cen ropy v roce 2021. WTI (West Texas Intermediate) by se měla, podle modelů, na konci roku pohybovat kolem 60 USD. Tento pozitivní vývoj by však mohlo potlačit slabší než očekávané hospodářské oživení, stejně jako potvrzení nižších účinků vakcín, pokud se časem ukáže, že nejsou tak účinné, jak se předpokládalo. Ve Spojených státech zůstává produkce zemního plynu slabá a zvyšuje se tlak na cenu, kterou dále může podpořit opětovné přistoupení USA k Pařížskému protokolu a vyšší využívaní plynu v paroplynových elektrárnách, jako ekologičtějšího paliva. Silná poptávka z asijských trhů a slabá nabídka pomohou cenám plynu, které by se mohly v průměru v roce  3 USD / MMBTU (milion britských tepelných jednotek).
 
Příspěvek Trendy komodit – úvod pochází z I-trader : Novinky ze světa burzy a obchodování