Těžba uhlí klesá, množství vyrobeného koksu ale narůstá

V ČR se v roce 2018 meziročně vytěžilo méně uhlí. Produkce černého uhlí se oproti roku 2017 snížila o 18 % na 4,5 milionu tun. Objem vytěženého hnědého uhlí klesl o 0,4 % na 39,2 milionu tun. Množství vyrobeného koksu vzrostlo o 2,5 % na 2,5 milionu tun.
U černého uhlí hrají roli lokální faktory, kdy je cena komodity stále na zvýšených úrovních. Pokles produkce hnědého uhlí koresponduje s dlouhodobým útlumem jeho těžby, související s přísnějšími ekologickými limity. Produkce černého i hnědého uhlí dlouhodobě klesá. Postupný přechod na spalování energetických surovin, jako je zemní plyn nebo biomasa ovlivňuje klesající trend. Nárůst produkce koksu reaguje na zvýšenou poptávkou ze zahraničí.
Společnost OKD
Jediným českým producentem černého uhlí je u nás společnost OKD. Černouhelné doly, ve kterých pracuje 9 500 zaměstnanců, prostřednictvím své společnosti Prisko v roce 2018 převzal stát. Původní společnost OKD si změnila název a nyní vystupuje jako Správa pohledávek OKD. Pohledávky jdou za bývalými majiteli a závazky vznikly ještě před rokem 2019, kdy se společnost dostala do úpadku.
Těžba uhlí
Hnědé uhlí se v ČR těží v severních Čechách. V sokolovském hnědouhelném revíru těží Sokolovská uhelná. Ve severočeském hnědouhelném revíru Severočeské doly, které patří pod energetickou společnost ČEZ. Těží zde i Severní energetická a Vršanská uhelná, která se řadí do skupiny Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače.
Výroba koksu
Koks v ČR vyrábí například ostravská OKK Koksovny, která je součástí Holdingu MTX Group, syna bývalého spolumajitele OKD, Petra Otavy. Koks se vyrábí z kvalitního, mletého černého uhlí. V peci jsou z něj během karbonizace za omezeného přístupu kyslíku při teplotách nad 1 000 ˚C odstraněny prchavé složky. Koks se používá jako palivo a při výrobě surového železa.
Uhlí a jeho ceny
Podle údajů Bloombergu činí cena energetického černého uhlí na trhu více než 100 dolarů za tunu, v přepočtu asi 2 250 korun za tunu. V polovině roku 2018 byla cena přes 110 dolarů za tunu, tedy 2 475 korun. V roce 2016 naopak klesla pod 50 dolarů za tunu, na 1 125 korun.