Škoda Auto dodá státu velké množství vozů. Škoda, že už podnik není český.

Společnost Škoda Auto dodá státu v následujících dvou letech více než 1370 automobilů za cenu 784 milionů korun. Automobilka Škoda Auto totiž zvítězila v tendru ministerstva financí konaném za účelem nákupu nových automobilů.
Ministerstvo poptávalo vozidla pro 10 ministerstev a jejich podřízené organizace. Kdyby byla automobilka Škoda Auto stále naše, byl by to mnohem větší důvod k radosti. Takhle snad alespoň mají lidé na chvíli jistou práci kvůli odbytu. Společnost Škoda Auto vyhrála 7 z 8 vypsaných kategorií. Pro každou z nich byla loni v září podepsána samostatná rámcová dohoda na 2 roky, podle které se nyní bude postupovat. U každé smlouvy je stanovena maximální částka, kterou stát může vyčerpat.
Společnost Škoda Auto
Vozy může od automobilky odebrat až 139 státních institucí. Společnost Škoda bude státu dodávat modely Fabia combi, Karoq, Kodiaq, modely Octavia v různých variantách a modely Superb. Poptávané vozy zahrnují celou řadu prvků volitelné výbavy, kterou si zadavatel vyžádal. Jedná se o navigaci, parkovací senzory, střešní nosiče, tažná zařízení, sněhové řetězy a další příslušenství. K automobilům bude automobilka poskytovat předplacený servis na 5 let či 150 000 ujetých kilometrů. První vozy si koncem ledna převzala Vězeňská služba 30 vozů Škoda Octavia combi.
Výsledky hospodaření Společnosti Škoda Auto
I když bohužel není automobilka česká, o vozy Škoda je stále zájem. Firma provozuje celkem 3 výrobní závody v České republice. Vyrábí ale i na Slovensku, v Alžírsku, Číně, Indii i Rusku prostřednictvím koncernových partnerství. Na Ukrajině a v Kazachstánu pak probíhá výroba ve spolupráci s lokálními partnery. V současné době zaměstnává více než 35 000 lidí a pohybuje se na více než 100 trzích. Společnost Škoda Auto loni dodala celosvětově 1,25 milionu automobilů.
Stoupající spotřeba CNG
V ČR stoupá i spotřeba CNG. Na stlačený zemní plyn jezdí o 1/5 více vozů a v loni byla spotřeba rekordní. Spotřebovalo se 75,8 milionu m3 alternativního ekologického paliva, o 12 % více než v roce 2017. Po silnicích u nás jezdí 23 000 vozidel na CNG. V roce 2018 vzniklo 16 veřejných stanic CNG a jej jich 185. Funguje i více než 50 neveřejných firemních plniček. Český plynárenský svaz dodává, že největší spotřebu mají autobusy MHD, které jezdí ve více než 60 českých městech. Cena CNG se včetně daně je asi 25 Kč/Kg, což odpovídá 18 Kč/m3, ekvivalentu 1 l benzinu. Náklady jsou 1 Kč/km.