Omezení výroby v automobilce Hyundai v Nošovicích

Nošovická automobilka Hyundai nyní musí omezit svoji výrobu kvůli klesajícímu prodeji. Zaměstnanci zůstávají doma jen s částí platu. Podobná situace se projevuje i v dalších firmách.
Až do konce letošního roku budou zaměstnanci nošovické automobilky Hyundai každé druhé pondělí doma a pobírat budou jen 70 % platu. Továrna omezila výrobu v reakci na pokles prodeje automobilů. Informaci zveřejnil deník Mladá fronta Dnes. Po čtyřech letech růstu zájmu o automobily značky Hyundai a překračování výrobních plánů letos poprvé mírně pocítila dopad menší poptávky na trhu i tato automobilka. Podle mluvčího Pavla Barvíka snížila výrobní plán o 2,8 %.
Výhled do budoucna
I přesto je automobilka stále nad hranicí výrobní kapacity, na kterou byl závod v Nošovicích stavěn. Tempo výroby je více než 1 400 vozů denně a udržuje se i nadále. Zavedení několika nevýrobních dnů v měsíci, kdy mají zaměstnanci ve výrobě pracovní volno s garancí 70 % mzdy, řeší nynější mírný pokles zájmu.
V závodě nyní pracuje přes 3 000 lidí a propouštění se zatím nechystá. Zaměstnance si chce automobilka udržet na příští rok. V tom se opětovně očekává navýšení výroby v souvislosti s představením nových modelů v roce 2020.
Výsledky podniku
Nošovická automobilka Hyundai loni vytvořila zisk ve výši 7,22 miliardy korun, což je o 531 milionů korun více než v roce 2017. Tržby jí klesly o 7,4 miliardy na 129 miliard korun, což představuje pokles o 5,4 %. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti Hyundai zveřejněné na serveru justice.cz. Končí produkce modelu Hyundai ix20. Vyrábí se model Tucson s podílem asi 70 % a 5 verzí modelu Hyundai i30.
Omezení provozu
Obdobně jako v automobilce v Nošovicích zavedli u části zaměstnanců nucenou dovolenou i v ostravské huti Liberty Steel, kde také dostávají 70 % z platu, nebo si vybírají dovolenou. Podobná situace nastává i v menších závodech po celé republice. Ochlazení trhu je znát. Současně se také podniky potýkají s nedostatkem zaměstnanců. Chybějí zejména řidiči, automechanici, manipulační dělníci a další operátoři ve výrobě. Mnoho menších podniků tak musí buď omezit, nebo dokonce zavřít svůj provoz. Ochlazení trhu a nechuť lidí pracovat ve výrobě bude velký problém do budoucna, který bude nutno vyřešit.
Příspěvek Omezení výroby v automobilce Hyundai v Nošovicích pochází z I-Trader