Odchod ČEZ z Bulharska se odsouvá

Tuzemská společnost ČEZ se na Balkáně dostala do nečekané situace. Touto dobou už měla mít prodanou svou bulharskou divizi za 8,8 miliardy korun. Prodej se zatím neuskutečnil.
Obchodní transakce s neprůhlednou bulharskou společností Inercom neproběhla. Společnost ČEZ začala vyjednávat s bulharsko-indickým konsorciem Future Energy/India Power, které již jednu nabídku na koupi bulharských společností ČEZ podalo. Česká skupina ČEZ loni upřednostnila neznámou společnost Inercom. Indové chtějí společnost ČEZ využít a předložit jí nabídku, která nebude stejně lukrativní jako byla nabídka předchozí. Svůj původní návrh notně upravila.
Jaká bude nabídka
O prodeji CEZ Razpredelenie Bulgaria AD a CEZ Electro Bulgaria AD, kde česká společnost drží vždy 67 % akcií rozhodovala dozorčí rada ČEZ loni v lednu. Společnost Future Energy/India Power nabízela 355 milionů eur, v přepočtu asi 9,2 miliardy korun. Částku měla splácet 5 let. Společnost Inercom nabídla částku 342,4 milionů eur, v přepočtu asi 8,8 miliardy korun, kterou by uhradila ihned. Manažeři ČEZ a auditoři společnosti Deloitte spočítali, že by Indy nabízená částka při pětiletém splácení spadla na hodnotu 317 až 333 milionů eur, tedy 8,2 až 8,6 miliardy korun a dozorčí rada se rozhodla pro Inercom.
Proč kontrakt neproběhl
Kontrakt se společností Inercom neproběhl z následujících důvodů. Společnost Inercom nesehnala potřebných 8,8 miliardy korun a transakci nepovolil bulharský antimonopolní úřad. Společnost se odvolala a rozhodnutím antimonopolního úřadu se bude nejvyšší správní soud zabývat 14. 5. 2019. Společnost ČEZ pak oslovila firma India Power, která už znovu částku 355 milionů eur nenabídla. Ví, že je společnost ČEZ v úzkých a bude toho chtít využít. Suma se může snížit o stovky milionů korun.
Akcie ČEZ
Z webu sofijské burzy je zřejmé, že akcie bulharské distribuční a prodejní sítě výrazně padají. CEZ Razpredelenie Bulgaria AD zaznamenala pokles akcií za poslední rok o 19,7 %. CEZ Electro Bulgaria AD pak klesla o 20,5 %. Na sofijské burze se veřejně obchodují jen malé podíly bulharských společností Prodej a Distribuce. Centrála v Praze v minulém roce společnosti ČEZ a. s. půjčila 30 milionů eur, asi 774 milionů korun na financování nutných investic. Po prodeji mají být půjčky splaceny.