Má solana (SOL) a decentraland (MANA) tržní dno již za sebou?

V dnešní technické analýze rozebereme dva hodně známé a oblíbené coiny – solana (SOL) a decentraland (MANA). Oba uvedené trhy se mohly jenom v minulém roce těšit z obrovských zhodnocení, které dosahovaly tisícům procent. Jak ale jistě víte, tržní vývoj je již po mnoho týdnů velmi nepříznivý. Oba coiny tak ztratily podstatnou část ze svých alltime high úrovní. Nic ale neklesá věčně a my si ukážeme úrovně, které mohou pokles už opravdu zastavit.
 
Aktuální situace na 1D SOL/USD
Solana se od začátku roku 2021 až ke svému ročnímu high(zároveň ATH) zhodnotila o neuvěřitelných 17 200 %. Je logické, že po takovém zhodnocení musí jednou přijít mnohem komplexnější pročištění trhu. Růst ceny se zastavil na 260 USD, což se datuje k 6. listopadu. Od té doby kurz soustavně klesá. Až na pár menších odrazů se prozatím nedaříklesající trend zcela zvrátit.
Nic ale neklesá věčně. Kurz solany prolomil dle objemového profilu dost likvidní oblasti a silné cenové úrovně. Konkrétně se jedná o S/R levely 180, 150 a 124 USD. Ta nabídka nenísamozřejmě nekonečná a během cesty dolů se musí postupně vyčerpat. Trh ztratil i dynamické supporty v podobě 100denního a 200denního klouzavého průměru. Což je pro býky přirozeně velká ztráta.

Poslední mohutný pokles způsobil pád S/R levelu 124 USD. Jak sami můžete vidět z historického price action, mezi úrovněmi 124 – 76 USD nebyla téměř žádná konsolidace. Trh se proto neměl o co opřít a propad se zastavil až na aktuálním supportu, který se nachází kolem 76 USD.
Z cenového grafu vyplývá, že je úvodní reakce na dotyk velmivřelá. Cena se rychle odrazila a byla i snaha ihned pokračovat v růstu. Což je dobré znamení, neboť nám to říká, že kolem řečené hladiny je dostatek nakupujících. Nicméně 26. ledna měla Federální rezervní banka (Fed) zasedání a výstup předsedy Jeroma Powella s trhy velmi zamával.
Růst solany tudíž moc dlouho nevydržel. Kurz se víceméně vrátil zpátky k supportu a konsolidace v jeho blízkosti pokračuje. V případě, že býci nenajdou dostatek sil na cenový odraz, samozřejmě hrozí průlom supportu. V takovém případě je další silný level až na 44 USD, kde je high volume nodeobjemového profilu.
Indikátory
Leč hodnoty denního RSI jsou již dlouho docela hluboko v přeprodané oblasti. Když bychom tedy měli z těchto údajů vycházet, solana by se mohla odrazit už z nynějšího supportu. V tomto ohledu zase záleží na bitcoinu – pokud nepadne pod 30 000 USD, solana bude s největší pravděpodobnostíschopna se odrazit od současných 76 USD. Ty podmínky tu na to jsou.
 
Aktuální situace na 1D MANA/USDT
Decentraland (MANA) měl též nemálo zběsilý cenový průběh za rok 2021. Od počátku roku 2021 se podařilo až po vrchol z 25. listopadu minci zhodnotit o téměř 7 000 %. To v žádném případě není málo. Od zmíněného data se však trh potýkal se silným poklesem, díky kterému byly ztraceny významné S/R úrovně 2,9 a 2,33 USD. Trh ztratil i 100denní klouzavý průměr.  

Pokles kurzu se zastavil až na S/R levelu 1,6 USD, po tuto úroveň byla ztráta asi 70 %. Což je od konce listopadu značné. Říká nám to ovšem, že zase ta pomyslná pružina je dostatečně stlačená. V blízkosti zmíněných 1,6 USD je i supportní konfluence, která level posiluje. Je zde totiž lowvolume node objemového profilu a 200denní klouzavý průměr.
Navíc je ještě pod cenovou úrovní dle objemového profilu mohutný likvidní cluster. Jehož střed je na point of control, kde je současně čtvrtá cenová úroveň – 1 USD. Pokud se tak hluboko cena někdy dostane, tohle je náš ultimátní support.
Solana ale po odrazu od 1,6 USD pořád útočí na S/R level 2,33 USD. Průlom se prozatím moc nedaří, ale dokud drží blízký support, je lepší počítat s tím, že máme dno. Je ale nutné kalkulovat i s tím, že může přijít nějaká nečekaná událost. Proto je dobré vědět, kde jsou další úrovně podpory, které případný propad zastaví.
 
Indikátory
Denní RSI zrovna 36 bodů, dno je téměř na hraniční úrovni – 28 bodů. Čili je na decentralandu pořád jakýsi prostor pro cenový pokles.
Krátké srovnání a závěr
Struktura trhu na minci solana je na první pohled mnohem lépe čitelná. Navíc je trh mnohem více přeprodaný, což samo o sobě zvyšuje pravděpodobnost toho, že solana našla alespoň střednědobě své dno. Leč uvedené můžeme brát i jako určitou nevýhodu, protože když jsou hodnoty RSI delší dobu v přeprodaných úrovní, implikuje to větší slabost trhu. Vždy je možnost na tržní situaci pohlížet jako na kovovou minci, která má dvě strany.
Decentraland je naopak viditelně silnější. Hodnoty RSI dokonce ani téměř nepadly do přeprodaných hodnot a odraz kurzu od blízkého supportu měl mnohem větší setrvačnost. Díky tomu se kurz mince ani nevrátil zpátky.
Když bychom to měli shrnout, je jisté, že tržní dno je hodně blízko – tu pomyslnou pružinu už nelze tolik stlačovat. Je ale pořád možné, že trhy budou chtít svá low (blízké supporty)ještě jednou pořádně otestovat. Jak bylo již řečeno, hodně záleží na cenovém vývoji bitcoinu. Od toho se pak do značné míry odvíjí kurzový vývoj těchto altcoinů.
 
 

Share

Tweet

Příspěvek Má solana (SOL) a decentraland (MANA) tržní dno již za sebou? pochází z I-trader : Novinky ze světa burzy a obchodování