Investice ČEZ do Temelína bude letos činit 1,5 miliardy korun

Energetická společnost ČEZ investuje do modernizace jaderné elektrárny Temelín 1,5 miliardy korun. V elektrárně chce posílit i bezpečnost a zřídit životně důležité prostory.
Energetická společnost ČEZ letos do jaderné elektrárny Temelín investuje do 180 akcí celkem 1,5 miliardy korun. Zejména půjde o modernizaci a posílení bezpečnosti. Elektrárna bude vybavena novými zábranami a kamerami. Pracovníci začnou procházet bezpečnostními prověrkami. Odstávka prvního bloku začne 1. března a druhého bloku ve druhé polovině června. Odstávky mají trvat 2 měsíce. Elektrárna letos přijme 100 zaměstnanců. Nyní v ní pracuje 1 271 zaměstnanců Skupiny ČEZ.
Modernizace Temelína
Od začátku provozu již energetická společnost investovala do modernizace jaderné elektrárny Temelín 19 miliard korun. Do obou českých jaderných elektráren Temelín a Dukovany dohromady investuje přes 2,5 miliardy korun. Během odstávky druhého temelínského bloku bude zahájena dvouletá rekonstrukce blokových výměníkových stanic pro přípravu vody pro vytápění Týna nad Vltavou a elektrárny na potřebné množství ve správné teplotě. Stanice budou mít o 40 % menší výkon, který nebyl využit. Očekává se nižší spotřeba elektřiny a vyšší úspory.
Rekonstrukce potrubí a životně důležité prostory
Proběhne oprava potrubí v délce 300 metrů propojující chladicí věže s oběma strojovnami. Jde o jedno z největších potrubí v areálu s průměrem 3,4 metru. Rekonstrukce bude trvat několik let. Nutné je zřídit i životně důležité prostory, vybudovat bezpečnostní systémy, blokovou a nouzovou dozornu a reaktorové sály. Tam budou mít vstup jen pracovníci s bezpečnostní prověrkou v počtu asi 2 000 lidí. Temelín je v ČR největším výrobcem elektřiny a kryje 1/5 domácí spotřeby. Loni vyrobil 15,66 TWh elektřiny.
Jaderná elektrárna Dukovany
Třetí blok Dukovan po odstávce 2 měsíce opět štěpí atomy. Kromě výměny části jaderného paliva za nové bylo zkontrolováno zařízení a provedeny technické opravy. Aktuální výkon reaktoru je 35 %. Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2 040 megawattů pokrývají 1/5 spotřeby elektřiny v ČR. Elektrárna Dukovany vloni dodala 14,25 TWh elektřiny. Společnost ČEZ připravuje v Dukovanech do budoucna stavbu dvou nových jaderných bloků.