Čínská ekonomika stagnuje

Čínskou ekonomiku ovlivňuje obchodní spor s USA i pokles ekonomického růstu. Vůdce Si Ťin-pching se obává, že je loajalita národa velmi nízká. Varuje před špatným vývojem.
Čínský prezident Si Ťin-pching si svolal nejvyšší činitele vládnoucí komunistické strany a osobně je vyzýval, aby si udrželi energického a bojového ducha i ostražitost. Poukázal na nepředvídatelný mezinárodní vývoj a komplikované vnější prostředí. Loňské zpomalení růstu čínské ekonomiky kleslo na 6,6 %. Čína už není tak sebevědomá, jak se jevila a převládá velká vnitřní nejistota.
Černá labuť a šedý nosorožec
Čínský prezident Si Ťin-pching použil i dvě metafory, černá labuť a šedý nosorožec. Ty se užívají zejména ve finančnictví. První termín černá labuť znamená vysoce nepravděpodobné a neočekávané události, které mohou mít negativní dopad na celou společnost. Druhý termín šedý nosorožec představuje opak předchozího výkladu. Pokud jej přehlédnete, je šedý nosorožec hrozbou a jeho roh se vám může zapíchnout do zad.
Problémy čínské ekonomiky
Čínská ekonomika je největším hospodářstvím planety, světovým vývozcem i trhem spotřebního zboží. Kdyby došlo k větší čínské krizi, zasáhlo by to všechny země. Autoritářské čínské vedení si ale krizi nechce připustit. Loajalitu obyvatelstva si režim dlouhé roky kupuje odměnou v podobě růstu životní úrovně a utužováním své reputace vysoce efektivní vlády. To je základem vysoké společenské stability, která se otřásá v základech. Vše táhne výrazný ekonomický růst, který však není nekonečný. O celosvětové krizi se mluví již dlouho a Čína nebude výjimkou.
Oslabení domácí poptávky
Čína čelí hlubokým změnám a oslabení domácí poptávky. Minulé růsty v hodnotě 10 % jsou v nedohlednu a ekonomové se domnívají, že udávaný růst 6,6 % je dost nadhodnocený. Čínský prezident Si Ťin-pching výrazně zesílil kontrolu nad společností. To se projevuje propagandou, centralizací moci a zvyšující se brutalitou vůči existujícím i domnělým opozičním silám. Klade velký důraz na ideologická hesla a připomíná Mao Ce-tunga s velkým snem o nezlomné Číně. Úporně mobilizuje a vyzývá, aby se Číňané připravili na bojovný rok.