Automobilový průmysl napříč globálním trhem

Rok 2019 se neprojevuje v kladných číslech zejména u automobilky Volkswagen. Produkce automobilového průmyslu se loni naopak zvýšila na Slovensku.
Začátkem letošního roku se propadly výsledky německého automobilového koncernu . V důsledku slabé poptávky v Americe i Číně dodal v lednu na trh jen 882 200 automobilů, což bylo meziročně o 1,8 % méně. Mateřské společnosti české automobilce Škoda Auto se v lednu podařilo získat větší podíl na všeobecně upadajícím globálním automobilovém trhu. Slovenská republika za loňský rok vykazuje dobrá čísla.
Automobilka Volkswagen
V současné době má podíl na trhu Volkswagen v Evropě, Jižní Americe a Asii. Na největším trhu s automobily v Číně německý koncern vykázal pokles prodeje o 2,9 % a dodávka vozů klesla na 387 300 kusů. Šéf prodeje koncernu Volkswagen Christian Dahlheim nyní označil za jejich největší výzvy v prvních měsících roku 2019 situaci v Číně a současně i blížící se vystoupení Velké Británie z Evropské unie. V roce 2018 dodal největší prodejce automobilů na světě 10,83 milionu aut, což bylo nejvíce v celé historii této automobilky.
Automobilový průmysl
Výrobce luxusních vozů Audi vykázal o 3 % slabší odbyt. Značka Volkswagen prodala o 3,4 % méně vozů. Prodej sportovních vozů Porsche se snížil o 16,1 %. Seat naopak svůj prodej v měsíci lednu zvýšil o 14,2 % a jeho prodej 44 500 vozů byl nejlepším lednem v celé historii. Automobilka Škoda Auto dodala na celém světě během měsíce ledna 102 600 vozů, což bylo meziročně o 1,1 % méně. Produkce průmyslu se v loni na Slovensku zvýšila v porovnání s růstem o 3,4 % v předchozím roce o 4,5 %.
Automobilový průmysl na Slovensku
Automobilový průmysl patří v současné době k hlavním tahounům slovenské ekonomiky zejména díky celkové revizi a změně metodiky. Tempo růstu zrychlilo na 21,4 % z 1,2 % v předchozím roce. Továrny čtyř automobilek na Slovensku v roce 2018 dodaly rekordně více než 1,08 milionu vozů. Slovensko si v přepočtu na obyvatele udrželo ve výrobě automobilů postavení světové jedničky.