Americké akcie na rekordním vzestupu

Ve středu uzavíraly všechny 3 hlavní indexy ve Spojených státech amerických na nových rekordech. Předpokládá se, že bude centrální banka – Fed prosazovat uvolněnější měnovou politiku.
V současné době obchodníci očekávají, že centrální banka – Fed bude ještě mnohem více prosazovat uvolněnější měnovou politiku. Současné statistické údaje přinášejí stále větší množství důkazů o velmi zřejmém zpomalení ekonomického růstu. Obchodování na finančních trzích v USA bylo ve středu zkráceno a ve čtvrtek 4. 7. jsou navíc trhy kvůli státnímu svátku zcela uzavřeny.
Indexy
Index Dow Jones celkem stoupl o 179,31 bodu na 26 966 bodů, tedy přibližně o 0,67 %. Širší index Standard & Poor’s 500 se v této době zvýšil o 22,81 bodu na 2995,82 bodu, tedy přibližně 0,77 %. Index technologického trhu Nasdaq v tuto dobu vzrostl o 61,14 bodu na 8170,23 bodu, což činí 0,75 %.
Statistiky
Středeční statistika navíc jasně ukázala, že deficit zahraničního obchodu USA v této době stoupl na nejvyšší příčku za posledních 5 měsíců. Následně však aktivita v sektoru služeb znatelně zpomalila. Nejnovější statistika navazuje na předchozí údaje z trhu v oblasti bydlení a ze zpracovatelského sektoru. Pojednává o firemních investicích a také výdajích spotřebitelů, které v současné době jasně naznačují, že ekonomický růst USA ve čtvrtletí zaznamenal výrazně zpomalenou tendenci.
Sektory
Celkem z 11. sektorů, které jsou součástí indexu S&P, se dařilo zejména poskytovatelům komunálních služeb, dále pak realitním společnostem a také výrobcům spotřebního zboží. Tento projevený zájem o dané sektory, které ve většině případů vyplácejí dost vysoké dividendy, výraznou měrou posílil následný pokles výnosu amerických státních dluhopisů.
Objevují se také spekulace o převzetí společností Broadcom. Díky tomu stoupaly akcie společnosti Symantec, které se nakonec zvýšily celkem o 13,6 %. Akcie automobilky Tesla vyrábějící elektromobily po zveřejněných údajích o rekordních dodávkách elektrických vozů za 2. čtvrtletí stouply o 4,6 %. Cíl Elona Muska byl dosažen, dokonce předčil očekávání analytiků.
Průzkum
Poslední průzkum prováděný mezi obchodníky ukázal, že je téměř 30 % šance na to, že bude Fed na svém plánovaném zasedání, které se uskuteční na konci července, snižovat úroky až o 0,5 procentního bodu. Týdnem před tím dávali obchodníci jen 24% šanci na toto snížení. Snížení o 0,25 procentního bodu pak pokládají za téměř jisté.
Příspěvek Americké akcie na rekordním vzestupu pochází z I-Trader