Shell ohlásil pokles čistého zisku o 2 %

Společnost Shell ohlásila pokles čistého zisku o 2 % na částku 5,43 miliardy dolarů. Za propadem stojí zejména nižší ceny ropy a plynu. V loňském roce společnost spustila program zpětného odkupu akcií.
Ropná společnost Shell, která již v loňském roce spustila program zpětného odkupu svých akcií hlásí propad čistého zisku v prvním čtvrtletí klesl o 2 % na částku 5,43 miliardy dolarů. Nyní společnost Shell oznámila, že právě spouští v pořadí již čtvrtou fázi svého programu. Hodlá odkoupit akcie celkově za 2,75 miliardy dolarů. Čistý zisk ropné společnosti Shell i přes propad překonal odhady analytiků zejména díky zkapalněnému zemnímu plynu – LNG a vyšším příjmům z obchodování.
Výsledky společnosti Shell
Výsledky ropné společnosti Shell nezahrnují mimořádné položky, ani změny hodnoty zásob. Podle očekávání analytiků měl činit čistý zisk 4,54 miliardy dolarů. Pokles zisku společnosti Shell je ale výrazně nižší než u mnoha konkurenčních společností, jako je jmenovitě třeba Exxon Mobil, BP a Chevron, které zaznamenaly mnohem výraznější propad zejména kvůli celkově nižším cenám ropy a plynu, nebo kvůli nižším maržím u rafinovaných produktů. Nižší zisky také zapříčinily nižší marže v divizi chemikálií a rafinace, nebo nižší daňové dobropisy. Do plusu zisk ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce ovlivnilo zejména zvýšení cen LNG a plynu.
Zpětný odkup akcií
Ropné společnosti Shell současně klesly také příjmy, a to o 6,2 %, na celkovou částku 83,74 miliardy dolarů. Těžba se celkově snížila o 2 % na 3,8 milionu barelů ropného ekvivalentu denně. Z toho se těžba plynu propadla o 12 %. V loňském roce také společnost Shell spustila program zpětného odkupu svých akcií. V současné době spouští v pořadí již čtvrtou fázi tohoto programu a hodlá odkoupit akcie za 2,75 miliardy dolarů. Celkově chce nakoupit akcie za 25 miliard dolarů.
Příspěvek Shell ohlásil pokles čistého zisku o 2 % pochází z I-Trader