Ropovod Družba a obnovení dodávky ropy do Polska

Ropovodem Družba se opět dostane čistá ruská ropa do Polska 8. nebo 9. června. Polské rafinerie v současné době využívají zásoby ropy ze státních rezerv.
Dodávky suroviny do Evropy přes ropovod Družba byly v dubnu zastaveny, protože se do soustavy  dostala znečištěná ropa organickým chloridem. Čistá ruská ropa znovu dorazí potrubím ropovodu Družba do Polska o víkendu 8. nebo 9. června. V pondělí tuto informaci zveřejnila agentura TASS s odkazem na sdělení provozovatele ropovodů Transněfť. Potvrdila informace polských médií.
Ropovod Družba
Přes ropovod Družba teče ropa i do České republiky a Německa. V dubnu se však do potrubí dostalo přibližně 5 milionů tun suroviny znečištěné organickým chloridem, který může značně poškodit rafinerie. Všechny země, které jsou napojeny na ropovod Družba proto dovoz ruské ropy pozastavily. Organické chloridy jsou sloučeniny, které se používají ke zvýšení těžby z ropných polí a také ke zrychlení toku ropy. Před vstupem ropy do ropovodu se však vždycky musí z ropy odstranit.
Ropa do České republiky
Přímo do České republiky proudí ropa jižní větví ropovodu Družba již od minulého pondělí. Polské rafinerie prozatím stále využívají ropu ze státních rezerv a z dovozu z jiných zemí. Ropovod Družba je vůbec nejstarším fungujícím ropovodem na území České republiky. Do ČR vstupuje pod řekou Moravou u města Hodonín, vede přes Vysočinu a polabskou nížinu až ke Kralupům. V Centrálním tankovišti v Nelahozevsi se přepravovaná ropa ukládá do nádrží a ropovod Družba odtud pokračuje až do Litvínova. U obce Potěhy u Čáslavi má ropovod odbočku, která zásobovala rafinerii v Pardubicích do roku 2012.
Způsobené škody
Celková kapacita ropovodu Družba činí jeden až dva miliony barelů ropy denně a tvoří přibližně jedno procento světové poptávky. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko již dříve obvinil Rusko, že znečištění ropy způsobilo jeho zemi škodu ve výši 100 milionů dolarů, v přepočtu přibližně 2,3 miliardy korun. Ropovod Družba o délce přes 5 100 kilometrů je považován za nejdelší ropovod na světě. Spojuje celkem 8 evropských zemí a tvoří tak jednu z nejrozsáhlejších ropovodních sítí. Zástupci Ruska a odběratelů ropy z evropských zemí se znovu setkali v Moskvě v pondělí, aby vyřešili problém s přerušením dodávek ropy.
Příspěvek Ropovod Družba a obnovení dodávky ropy do Polska pochází z I-Trader