Čínská ekonomika stále zpomaluje

Čínská ekonomika zpomalila nejvíce za 27 let. Ve 2. čtvrtletí letošního roku rostla meziročně o 6,2 %. Podle analytiků mají negativní dopad obchodní spory s USA a uvalená cla na čínské zboží.
Společně s čínskou ekonomikou hrozí zpomalení i ekonomiky globální. Čína dováží i vyváží mnohem méně než v minulosti. Peking se snaží růst stimulovat a oznámil daňové škrty 2 biliony juanů, v přepočtu asi 6,6 bilionu korun. Čínská vláda letos počítala s růstem 6,5 %. Hrozí, že Washington a Peking nedosáhnou dohody a navzájem uvalená cla na dovoz zboží se budou i nadále rozšiřovat. Přesto čínské akciové trhy a měna jüan reagovaly na zveřejněná statistická data růstem.
Čína a USA
Letošní rok je pro režim symbolický a slaví 70. výročí převzetí moci a vyhlášení Čínské lidové republiky v roce 1949. Ve druhé polovině roku růst dle předpokladu zpomalí na 6 %, jak se vyjádřil agentuře Reuters ekonom Nie Wen ze Šanghaje. Ekonom bankovní společnosti ANZ – Australia and New Zealand Banking Group jménem Raymond Yeung očekává růst jen 5,8 %. Donald Trump a čínský prezident Si Ťin-pching se na summitu G20 v japonské Ósace dohodli na obnovení rozhovorů, ale pak Trump Čínu obvinil, že neplní sliby o nákupu americké zemědělské produkce a chce USA dostat dolů.
Čína a ekonomika
V roce 1992 byly zahájeny rozsáhlé tržní reformy. Tehdejší vůdce Teng Siao-pching provedl takzvanou velkou cestu na jih, navštívil Šanghaj a další města v deltě Perlové řeky, kde firmy získaly značnou nezávislost ve výrobě a obchodu. Teng to označil za kombinaci socialismu a kapitalismu. Čínská ekonomika začala prudce stoupat 3 roky po velkých protestech a krvavém potlačení demonstrací na pekingském náměstí Nebeského klidu. Nejrychleji rostla v letech 2006 a 2007 téměř o 14 %. Pro Komunistickou stranu Číny je ekonomický růst základním prvkem legitimizace moci.
Nepsaná smlouva
Mezi Komunistickou stranou a občany v Číně platí jakási nepsaná smlouva. Strana vyžaduje, aby ji lidé nechali vládnout a za to jim zajistí ekonomický růst. Při recesi a hospodářské krizi by došlo k nespokojenosti obyvatelstva. Čína má dnes velmi silné, početné a špičkově vybavené policejní síly. Číňané si dobře uvědomují, co by pro ně další potlačení projevených nesouhlasů znamenalo.
Příspěvek Čínská ekonomika stále zpomaluje pochází z I-Trader